понеделник, 3 декември 2012 г.

DRUNK AGAIN*

* заглавието е вдъхновено от полуедноименната песен на Ed Sheeran

Бързам да ви разочаровам. Настоящата публикация не е посветена на моите изцепки на пияна глава. Нееее. Пред вас ще се опитам да изложа (във всеки смисъл на думата) не собствените си подвизи, а тези на Трес Навар. Спомняте ли си го? Оня отворко от "Голяма червена текила", дето се правеше на частен детектив? С малкото акъл и опърничавия домашен звяр? Does it ring a bell? Момче, котка, проблеми, бира... Също като в клипчето към гореспоменатата песенчица.

HERE HE GOES AGAIN ON HIS OWN*
* courtesy of Whitesnake

Вторият роман на Рик Риърдън за господин Навар забърква главния герой (и нас, читателите) в нова каша. Как я кара Трес две години след завръщането си в родния Сан Антонио и разкриването на убийството на баща си? Ами, опитва се да получи разрешително, за да може официално да упражнява професията на Сам Спейд. За целта чиракува при откачена гъркиня, собственичка на детективска агенция. Защо откачена? Гръмнала е мъжа си и използва любимия си четиригодишен син Джем като примамка в разследванията. Уондърмама! Не е чудно, че Навар гледа да се съобразява с изискванията й и внимава да не й отказва. Особено когато трябва да се прави на бавачка на адашчето на героя на Харпър Ли от "Да убиеш присмехулник". Няма нужда да изтъквам, че следенето на престъпници се съвместява трудно с гледането на малък разбойник, пък бил той и тъй сладък. На Трес не му остава време дори да се види както трябва с гаджето - лъскава телевизионна водеща. За капак и майка му не го оставя на мира - иска момченцето й най-сетне да си намери свястна  (разбирай "безопасна") работа. А, и добро момиче, което да й доведе за снаха.

Сами виждате, на Навар му е тясно около врата. Новият случай, възложен му от старо другарче, не улеснява ситуацията. Откраднато е демото на изгряваща кънтрипевица. Е, какво толкова, ще кажете вие. Чакайте, оставете ме да доизпиша мисълта си. Девойката има право да се тревожи. Някой усилено се старае да й попречи да сключи  тлъст договор с голяма музикална компания, опитвайки се да убие продуцента й.  Импресариото на изпълнителката е духнал нанякъде (без да остави координати), а една нейна колежка е намерена с дупка в слепоочието. Бъдещата Шаная Туейн се нуждае от силно рамо, на което да си поплаче (и което да я измъкне от целия този хаос). Точно работа за Трес. Той се впуска с ентусиазъм в задачата. Дали обаче няма да му дойде нанагорно?

HE'S A COWBOY (well, kind of...)
ON A STEEL (orange) HORSE (car) HE RIDES
AND HE'S WANTED DEAD OR ALIVE (so true!)
*заглавието на този абзац (не) се еб*ва с Dead or Alive на Bon Jovi

Ако сте чели коментара ми за "Голяма червена текила", то сигурно се питате дали, в крайна сметка, на Трес му дошъл умът в главата. Отговорът е: NOPE! Мисля, че репликата на един от героите: "Нарочно ли ме предизвиквате, господин Навар, или просто сте идиот?" е достатъчно красноречива. Обаче аз ви обещах да изложа главния герой на Риърдън в пълния му блясък и няма да спра дотук.

Да започнем със следния пример. Обажда му се стар познайник, който в миналото го е забърквал в сериозни лай**, и го моли за услуга (обещавайки, че този път всичко ще мине по мед и масло). Наивникът му се връзва и рискува получаването на така желаното разрешително за частен детектив, за да се притече на помощ. Втори пример. Не се вслушва в добронамерените съвети и препоръки на по-големи от него лоши батковци да стои настрана. Пренебрегва и предупрежденията на приятелите си да не се забърква в неприятности. Трети пример. Продължава да отваря голямата си уста и да ръси глупости, само за да си достави удоволствието да опита здравината на нечии юмруци. Четвърти пример. Щом чуе изречението "Нужна е текила/уиски/бира, донеси!", започва да върти опашка като палав лабрадор пред разръфана топка за тенис. И не само това. Използва за навигатори подпийнали дами, които се сърдят, че за из път вместо термос с вече споменатата текила, е взел термос с кафе (пети пример). Така няма да стигнат далеч. Пък и той настоява да кара крещящооранжевия си автомобил (шести пример). Седми пример. Джем, детенцето на опасната му шефка, му служи за прикритие в мисиите. Е, тук бележим развитие. Преди Трес използваше крави. Осми пример. Жонглира с три жени едновременно (смелчага!), а четвърта му е хвърлила око. От нея той бяга, защото братовчед й има впечатляваща колекция от оръжия (тук Трес пак демонстрира напредък). Обобщение: нашият човек е поумнял с два пункта за две години. Ехааааа! С тази скорост ще се превърне в зрял индивид, след като чукне стотака. Най-рано.

DRUNKEN HEARTED MAN*
* заглавие на песен от Robert Johnson

Преди малко споменах, че повечето представителки на нежния пол падат в скута на Навар като узрели круши (а той се чуди какво да ги прави всичките - на сладко ли, на компот ли...). Знаете ли, влизам им в положението. Защо? Трес уважава и обича майка си (и търпи всичките й дивотии в стил "Ню ейдж"). Опитва се да й угоди и се пробва като асистент по средновековна литература в университет, където прилага върху студентите  интересни преподавателски методи (моето зло аз - акад. Bookgirl - напълно ги одобрява). Не се страхува да спасява дами от злонамерени типове, а и да отървава престарели кучета от малтретиращите ги техни собственици. Готви не само за себе си, но и за Робърт Джонсън (котката) специално. Кръщава с любов новопридобития си зелен папагал "Тъпанаря" (в предишен свой коментар споменавам, че ако имах кон, щях да го нарека Дръгльо и мисля, че той щеше да си пасне с птицата, на която, впрочем, пороците не са й чужди). Когато мъничкият Джем  подарява на кандидат-детектива специално украсена от него торта (приличаща на изскочила от въображението на художник-експресионист, при това луд), Навар казва сериозно: "Не съм виждал по-красива торта, братле.". Душичка! Да си призная, страшно ми харесва и голямата му уста. И глупостите, които излизат от нея. А също и... Не, преставам с хвалбите (не искам да се възгордява) и завършвам своя коментар, а и абзаца "I have just a little crush on Tres", с наблюдението, че той си е завъдил уникални приятели.  С удоволствие бих седнала с тях  на по хамбургер (ама не купен от "Обърнатите ц*ц* на Америка", а домашно приготвен) и бира (за нея нямам претенции)! : )

Няма коментари:

Публикуване на коментар